Aukciós naptár

Aukciók listája

2009. december 12., szombat

A Honterus Antikvárium és Aukciósház Kft. 77. aukciója

Térkép: http://maps.google.hu/maps?hl=hu&q=1053%20Budapest%2C%20K%C3%A1rolyi%20Mih%C3%A1ly%20utca%2016.

A Honterus Antikvárium és Aukciósház Kft. 2009. december 12-én (szombat) 11 órai kezdettel rendezi 77. könyvárverését, Petőfi Irodalmi Múzeum díszterme, 1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 16.

A katalógusból: http://www.axioart.com/index.php?op=live_auction&id=2514

tétel 322: Thoma Mihály Ágoston részére az Edinburgh-i Skót Szabadkőműves Nagypáholy által kiállított oklevél.

Kelt: Edinburgh, 1849. júlis 10.
Nyomtatott pergamen oklevél, kézírással kitöltve, a páholy vezető tisztviselőinek aláírásával és a páholy papírfelzetű pecsétjével hitelesítve. Az oklevél hátoldalán Magyarország Nagy Oriense nagymestere, Joannovics György, a szövetségtanács elnöke, Csáky Tivadar, valamint a szövetségtanács titkára, Perényi Zsigmond aláírásával és a Nagy Oriens pecsétjével.
Thoma Mihály Ágoston (1803-1878) a magyarországi szabadkőművesség 1848-as újjászervezője, a „Kossuth Lajos a dicső fény hajnalához” páholy alapítója. Az 1840-es években, a Tisza szabályozása kapcsán német területre utazik, Fürthben lép be a szabadkőművesek közé. 1848-ban, a szabadkőművesség hosszas hatósági tilalma után, a forradalom és szabadságharc alatt alapította meg a „Kossuth Lajos a dicső fény hajnalához” páholyt, melybe Kossuth Lajos is kérte felvételét. A páholynak ő lett volna a mestere, de az osztrákok pesti bevonulása miatt elhalt a kezdeményezés. 1848 őszén a Kossuth Lajos vezette Honvédelmi Bizottmány Sziléziába küldi és megbízza, hogy a honvédsereg számára Belgiumból Boroszlóra küldött lőfegyvereket vegye át és csempéssze Magyarországra. Az ügyletet a Wodianer és Fia cég finanszírozta. A Thoma által ott rendben megkapott 5321 fegyvert azonban nem Magyarországra, hanem Alamócba juttatta el és ott átadta az osztrákoknak, majd visszatért az azóta ellenséges kézre került Pestre, jelentkezett Windischgrätznél, s felajánlotta további szolgálatait. Ezen tettéért Pest magyar visszafoglalása után 1849-ben mint honárulót, távollétében a vésztörvényszék vagyonelkobzásra ítélte. 1869-ben ismét feltűnik neve az ekkor már törvényesen megalakuló Magyarország Nagy Oriense Corvin páholyának és a Humboldt páholy tagjai közt.
Pergamen oklevél, megkímélt állapotban.

kikiáltási ár: 90 000 HUF


Származási hely: Szabadkőművességgel kapcsolatos árverési tételek képei

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű aukciók

Blogarchívum